Redan för två veckor sedan upptäckte jag att det inte fanns någon olja
(eller alldeles för lite) i kompressorn.
Jag såg att det inte fanns någon olja i skvallerglaset och då öppnade jag oljepåfyllningspluggarna, jag gjorde en oljesticka av en trälist så att jag kunde få en uppfattning om hur mycket olja som saknas, men antingen hittade jag inte oljan eller så var den slut.

Idag köpte jag Kompressorolja på vägen till RR.
Väl på RR hällde jag över kompressorolja till en liten plastflaska med en hemmagjord pip. Nu hällde jag i en liten flaska med olja, fortfarande inte någon olja i skvallerglaset. Med oljestickan kollade jag hur mycket mer olja som skulle fyllas på. Fyllde på ytterligare två flaskor med olja och nu fanns det olja upp till halva skvallerglaset och jag skruvade tillbaka oljepluggarna.

Oljan syns i skvallerglaset

Man måste ju prova. Sätta in handsken i uttaget och direkt hoppade kompressorn igång. Man kan tydligt se hur oljan skvalpar omkring när kolven går upp och ner.
Nu tycker jag att kompressorn är lite tystare. (inbillning eller inte)

2019-07-15 Nu spökar det

I ett helt annat ärende stod jag bredvid kompressorn.
Blub, blub, blubblub ett svagt bubblande hördes. Eller ett svagt konstigt odefinierbart ljud hördes. Blub, blub.

Trodde först att det kom från ventilationen, ingen sådan tur.
Det kom från kompressorn, SUCK. Först kan vi konstatera att det har läckt ut olja, vet dock inte varifrån. Efter att ha tittat och lyssnat så tror jag att bubblandet hörs via luftfiltret, vilket gjorde mig konfys.
Hur fasiken kan ett bubblande ljud komma från luftfiltret. Att kompressorn läcker luft det vet vi sedan dag 1. Först läckte den som ett såll, den han inte mer än stanna, så var det dags att starta igen. Tre stycken läckor i rörkopplingar tätades och sedan startade kompressorn bara en gång per
30-60 minuter och så har det varit i många år. Detta betyder att det fortfarande läcker men vi har inte kunnat hitta någon mer läcka, trots att vi använt såpvatten har vi inte hittat några luftbubblor som avslöjar var läckan är.
Om jag spekulerar, det bublande ljudet kommer ur luftfiltret. Det betyder att luften kommer från cylindern. Kompressorn går inte, men tanken är uppe i fullt tryck. Då kommer jag fram till att luften kommer från tanken via påfyllningsröret (baklänges) till cylindern och vidare (baklänges) till luftfiltret. Det har inte bubblat förut, så man kan väl anta att det finns ett samband med påfyllningen av oljan. Stämmer detta så paserar luften genom oljan och det uppstår bubblor. Men i mitt huvud så skall oljan och luften inte träffas, förutom mycket små mängder olja som kommer förbi kolvringarna. Kolvringarna kan vara otäta, det är en möjlighet.
Skall det sitta en backventil mellan cylinder och tank? Finns det en backventil? Är den sönder?

Mer frågor än svar just nu.
/Lennart

PS/ Spelade in en liten video med mobilen för att få med ljudet, men hittills misslyckas jag med att ladda upp videon. (men ljudet hördes knappt)
OK, Videon finns här nedan, vet inte om det fungerar. /DS