Ibland tar det hus i helvete och allt man tar sig för att göra går åt fanders.

Vi har använt oss av 2st 12V arbetsbelysning ett längre tag och meningen är att det skall bli fler.
Gekås Ullared säljer 12V LED arbetsbelysning till fordon för ett rimligt pris. (Billigare än Biltema)

Torsdag 14/1 Jag behöver mer arbetsljus, så jag fixar igång arbetslampan 12V 48W LED lite provisoriskt. Lyser bra jag är nöjd.
Måndag 18/1 Bestämmer mig för att göra i ordning en hållare till 48W arbetslampan.

NU BÖRJAR DET

När jag skulle hämta lampan såg jag att “IKEA” arbetslampan lyste, så jag skulle släcka den. Då såg jag att det låg någonting löst i lamphuset, det var 6st lysdioder.

Bild 1 LED till IKEA lampa

Bild 1
LED till IKEA lampa

Bild 2 Baksida LED till IKEA lampa

Bild 2
Baksida LED

Bild 3 IKEA lampa ombyggd till 12V LED

Bild 3
IKEA lampa ombyggd till 12V LED

Dioderna hade lossnat pga. att det varit alldeles för varmt och lödningarna hade smält och det luktade bränd elektronik . När bytet av G4 LED var klar testade jag att den lyste och ställde tillbaka den. Därefter jobbade jag med hållaren till 48W LEDen.

Bild 4 48W med hållare

Bild 4
48W med hållare

Torsdag 21/1 Satte på strömmen för att testa IKEA LEDen och då lyste också 15W LEDen. Avslutade arbetet med hållaren till 48W LED arbetslampan, och ställde den i Tågmagasinet och skulle koppla in den för test. Då märkte jag att de andra lamporna hade slocknat. Batteriladdaren hade slagit ifrån och det gick inte att återställa. Kopplade bort lamporna och då gick det att återställa.

Bild 5 15W Kortsluten och bränd

Bild 5
15W Kortsluten och bränd

Det var kortslutning i 15W LEDen.
Eftersom den var skrot så bröt jag upp glaset för att kolla vad som hänt. Då släppte jag loss helvetet. Alla vet vi hur teknisk rök luktar. Ta det värsta du luktat gånger 20. Det luktade fränt som FAN kan jag berätta. Snacka om att den lampan var tät som inte läckt någon lukt alls. Jag lämnade skiten så den skulle lukta ifrån sig och började jobba med ett projekt som legat på is länge, nämligen 12V Cigarettändaruttag.

Varför då da?

Jo den gemensamma nämnaren var Batteriladdaren, det måste vara den som är orsaken till att lamporna bränner sönder. Inte vetenskapligt bevisat, men ändå. Jag köpte den när jag var 18år och den har ingen laddautomatik, utan blåser ut 13,6V och 10A när den var ny, vare sig det behövs eller inte. Idag, med så gammal teknik och så gamla komponenter är det ingen som vet vad den skickar ut för skräp.

Nu behöver vi en ny strömkälla

När jag kommer hem kör frugan ut mig på balkongen (-10°) för att klä av mig allt och sedan in i duschen. Kläderna och jag stank teknisk rök.

Måndag 25/1 Dagen har gått 12V tecken.
4st 3vägs Cigarettändaruttag inköpta på Julas restlager i Skara för 46kr har blivit lätt omskolade. Originalkabeln är utbytt till 6mm² och nu kan man ta ut 5-6A /uttag eller Max 10A /uttag och Max 15A totalt. Det finns ytterligare 2st Cigarettändaruttag att omskola och skulle inte det räcka så finns det fler att köpa men tyvärr inte så billigt.

Bild 6 Dania 10A laddare Varta batteri

Bild 6
Dania 10A laddare
Varta batteri

Har haft ett Varta bilbatteri på testladdning en längre tid, ca 2 månader och det verkar bra.
Allan är rensad längst ner för att få in ett 12V bilbatteri och en automatisk billaddare med underhållsladdning, en Dania 10A.
Snart har vi två separata 12V system med batteri.
Det första är vår nödbelysning.
Det nya är vår belysning/arbetsström.

Vad gör man inte för att sysselsätta sig.
/Lennart

PS/ När Dania 10A varit i drift i två veckor så var batteriet vansinnigt varmt. Dania 10 är oxå skrot. Vad glad jag blir.  /DS