Provkörning

Jag hade fel, rälsen var inte färdigputsad.
Ungefär fyra/fem meter räls kvarstod att putsa.

Nu är det ju så att det är väldigt länge sedan vi körde på banan, så vi förväntade oss att det skulle bli åtminstone några problem att komma igång. Och så blev det! När Roco masterenhet löser ut för kortslutning, då har man sysselsättning 🤪

Totalt 3 fel

När man punchar hundratals trådpar i Kroneplintar så finns alltid risken för att det blir fel på åtminstone några ställen.

Fel 1. Ett par hade fått båda trådarna punchade i ett uttag.
Det vill säga, det var en garanterad kortslutning.

Fel 2. Det absolut största/grövsta/allvarligaste felet var ett konceptfel.
Låt mig beskriva, när vi designade körströmsfördelning så använder vi oss av RJ45 pathkabel. Består av 8 tråd = 4 par = 4 strömmatade enheter.

ALLA TRÅDAR ÄR STRÖMSATTA.

Men alla par används inte.
Eftersom vi har RJ45 bara i ena ändan av en patchkabel, i den andra ändan är trådarna utplintade i olika Krone plintar.
De trådar som inte används är renklippta och hänger löst bakom all kabeldragning. Och där bakom har vissa trådar lyckats hamna mot metallstativet, och därmed hade vi fått ett varierande fel som kunde komma och försvinna lite hur som helst.
Lösningen blir att klippa varje trådpar med 5mm skillnad i längd och sätta på en liten bit krympslang med lim. Ytterändan kläms ihop och trådändarna är skyddade.

Fel 3. Ett gammalt fel, blev till ett nytt fel.
Vi har två växelmotorer som arbetar i par. Men just dessa två växlar bråkar och kommer ur synk, och då får vi en kortslutning.
Lösning var (Quick and Dirty) att klippa bort strömmatningen i hjärtstycket och i stället nubba fast växeltungan som nu fick agera strömmatning.
När vi nu putsade rälsen så fastnade nubben (troligen) i putstrasan och blev utdragen = strömavbrott. Ny nubb isatt.

Totalt sett en lyckad provkörning


Vi har provkört stambanan åtskilliga varv utan några problem.
Sedan kom den effekt som alltid kommer efter ett långt uppehåll, trots att banan var putsad så började hjulen på ett av loken bli smutsiga.
Strömmatningen har en fantastisk förmåga flytta smuts till hjulen och få smutsen att bränna fast på hjulens strömupptagande yta/ytor.
Detta är inget fel, utan en del i processen att göra banan ren och körduglig.
OCH DET KOMMER ATT TA MÅNGA TORSDAGAR INNAN DET ÄR KLART


Väl bekomme /Lennart

VIDEO1 VIDEO2


PS/ Någon som känner till om det finns ett silverputsmedel som är helt tunnflytande. (ren vätska, ingen kräm (som isopropanol inte tandkräm)).
Hör gärna av er med ett mail. Tack på förhand !

ingen

 Årsmöte 2010

 Då var årsmötet fullgjort
Mötet avhölls i föreningens lokaler torsdagen den 18 mars kl 18.30.

 De viktigaste punkterna
var att 2009 blev ett år som gav ett positivt ekonomiskt resultat och att budgeten därmed tillåter att vi kan gå vidare med ytterligare inköp av räls, växlar och växelmotorer.

 Den planerade verksamheten 2010
Växelmotorer, Växlar, Räls, Lokstall och Vinterlandskap.
Tyngdpunkten för 2010 kommer att ligga på att färdigställa Vinterlandskapet och Lokstallet.
Detta innebär att det skall byggas räls och växlar som i sin tur skall drivas av “sköldpadde”-växelmotorer, som för att fungera måste kopplas in via elskåpet “Allan” till körborden. Till detta lägger vi bytet av en hög med Conrad växelmotorer till sköldpaddan. Det blir alltså fokusering på växelmotorer återigen, och arbetet att koppla in dessa som gäller för 2010.

 Årsmötet avslutas
som sig bör med en fika.

 Lite arbete och ganska mycket nöje
Vi fick tid till att testa vår nya Y6 och vår T44. Det är otroligt vad det susar till av intresse när det är något som rullar på rälsen.
På stående fot så bestämdes det att det skulle bli en körkväll snarast.

 Lite mera arbete – Banan
Ytterligare ett steg mot ett återställande efter misslyckandet med PU-skummet. Om vi börjar uppifrån så följer vi vår standard: banvall av kork, därunder Tritex limmad på spånskiva. Mjukt och tyst men ändå styvt och stabilt. Under spånplattan skulle det normalt kommit vår stålstomme, men då vi på denna sträckning ändrat stigning (vi har ökat den med ca 38mm) så har vi fått en luftspalt som går från 0-38mm.
Denna gång gör vi en lösning som baseras på gamla traditionella träklossar anpassade i höjd för att få stigningen exakt som vi vill ha den. Denna lösning var väldigt lätt att få till med exakta mått tack vare en (enkel men dock riktig) elektrisk list-/kapsåg. Till och med den lilla vinkeln som blev var lätt att få till. Klossarna limmades med sättlim mot metallstommen och trälim mot spånplattan, varje kloss sattes i press med tving.
Min tanke är lägga ut några bilder (närstudier) när vi kommit lite längre fram i arbetet.

 Tack för ett trevligt årsmöte
Lennart

ingen

Ny Medlem:
Första nyheten är en mycket positiv sådan.
Rannerallarna välkomnar Eddie tillbaka till föreningen.

Växelmotorer
Som tidigare redovisats så är det växelmotorer som tar upp vår tid, i väldigt hög grad.
Inne i vårt vinterlandskap har vi några växlar som sitter riktigt dumt till, sett ur underhållssynpunkt.
 

Vi bedömde att kravet på växelmotorernas kvallitet var mycket hög, och givetvis på växelns funktion i sin helhet. Conradmotorernas ojämna kvallitet gjorde ju att dessa blev ratade vad gäller kommande inköp. I samma andetag blev de diskvalificerade till att sitta på kritiska platser t.ex. i vinterlandskapet och vid våra två stora stationer där växelmotorerna arbetar i kluster om 4st växlar

Tortoise VäxelmotorVäxelmotorn vi har testat en Tortoise har gett oss den kvallitet som vi måste ha, dessutom har vi fått till monteringen även på krångliga platser, mycket på grund av att utväxlingen är (mycket) låg . Trots att vi flyttar kraften en bra bit i sidled via en dragstång så är det inga problem. Bo ägnade kvällen till att förbereda och montera ”monteringsplattor” till ”sköldpaddan” i vinterlandskapet.

 

Lokstallet
Lokstallet har ju fått ligga och mogna till sig när Håkan varit upptagen med tvillingarna.
Slumpen ville att Eddie kom tillbaka till föreningen samma dag som Håkan återkom till aktiv tjänst.
Det föll sig väldigt naturligt att Håkan & Eddie tillsammans startade upp lokstallsprojektet igen.
Rälsläggning kommer att vara sysselsättningen ett tag framöver.

 

Standardisering
Vår nya växelmotor kräver som jag tidigare beskrivit en lite annorlunda elektrisk koppling.
Motorn ansluts med 8st trådar, 2st till motorn, 3st till 1a inbyggda växlingen och 3st till andra inbyggda växlingen.
Att det är 8st trådar sammanfaller ju så lämpligt med modularpropp RJ45, så vi bestämde att nyttja detta faktum.
Om inte annat så blir det mycket lätt att felsöka och om det skulle vara nödvändigt så kommer ett byte av växelmotor att gå som en dans.
Nästa steg blir att följa denna nya anslutningsstandard i ett skarpt test och därefter skall det dokumenteras, dokumenteras och dokumenteras.

 

Vid tastaturen
Lennart


ingen

 

Summering av testdag 2

Först skall nämnas att även förra torsdagens växelmotortestande föll väl ut.
Så väl att att vi tog beslutet att köpa ett antal för att i första steget byta alla växelmotorerna på vår huvudstation.

Det beslutades också att vi skulle testa om vi skulle kunna använda “sköldpaddan” som det var tänkt av konstruktören, utan innebörden att vi skulle vara tvungna att göra en ruskigt stor arbetsinsats. dvs. Arbetsinsatsen skulle vara mindre än arbetsinsatsen att montera in mikrobrytare för ändlägesfunktionen.

 

Dagens meny 

 

Kan vi använda “sköldpaddan” utan ändringar

Del 1.      Vi studerade vårt kopplingsschema över körbordets omkastare och lysdioder, och konstaterade mycket snabbt att det bara var två trådar som skulle byta plats på omkopplaren i det ena körbordet.

Del 2.      Redan innan vi satte oss att spåna om denna utmaning så var både David och undertecknad (Lennart) på det klara med att det troligen var nödvändigt/bäst att vända strömmatningen till dioderna, vilket också blev vårt beslut.
Detta skulle dock innebära lite mer arbete. Idag strömsätts dioderna via en plastlåda med ett kretskort med 3st matningar med plus till 3st grupper med motstånd och sedan en individuell tråd till varje lysdiod. Till de negativt matade dioderna finns det en likadan låda med minusmatning.
Nu gällde det att leta rätt på “rätt” tråd per lysdiod och byta plus eller minus matningen till nolla, vi använder oss av (+12V) – (0V) – (-12V) Med lödkolven i handen satte Bo igång att flytta trådar, samtidigt som David och Lennart gick vidare till del 3.

Del 3.      Underförstått i del 2 så måste ju nollan som vi tagit från växelmotorn bytas till plus eller minus beroende på växeln läge. Men plus eller minus fanns inte framkopplat till växelmotorerna, inget stort jobb men ändå. Plus och Minus togs ifrån körbordets elskåp och kopplades tillbaka till elskåpet “Allan” vårt huvudelskåp. Där kopplades + och – ut på sedvanligt sätt via Kroneplintar, i detta fall till underskåp AD.

Del 4.      Liggande på “betaltanten” kopplade David in (Bo o Lennart övervakade) “Sköldpaddemotorn. Bo satte sig vid körbordet, och vi testade växelmotorn och lysdioderna och DET FUNGERADE SOM DET SKULLE

Del 5.       Slutligen testade vi “sköldpaddans” strömförbrukning. När motorn gick över från ena till andra läget så fick vi ca 5mA förbrukning. Men till vår förvåning så blev förbrukningen högre när motorn hade kommit till sitt mekaniska stoppläge ca 15mA = 3ggr så mycket. Här blev det kortslutning. (i mitt huvud) Men eftersom motorn fortsätter att arbeta dvs. den försöker hela tiden att rotera men kan inte pga det mekaniska stoppet, motorn får alltså jobba tre gånger så hårt jämfört med den kraft som åtgick att lägga om växeln. KAN DETTA STÄMMA?

Summering: En mycket lyckad kväll

Svaret blir: Vi kan använda “sköldpaddan” utan ändringar 

 

God Jul & Gott Nytt År
/Lennart

ingen

Körkväll med inriktning att testa en ny Växemotor.

Torsdagen den 3e December testade vi så mycket vi bara kunde på en kväll. Motorn fungerade perfekt, och vi testar ytterligare en kväll, nämligen torsdagen den 10e December.

Bakgrunden är att vi har vissa Conradmotorer som inte är tillförlitliga, och dessutom så har de gått upp i pris ganska ordentligt. Alltså kände vi att det var dax att testa något annat.

Det började med att Tommie köpte en Växelmotor av fabrikat CircuitronTortoise Växelmotor
en “Tortoise Slow Motion Switch Machine”.

Tommie och Håkan testade denna växelmotor på vår labbplatta och där avstannade aktiviteten under en period.

När problemen med Conradmotorerna åter uppenbarade sig så blev det aktuellt med fördjupade tester. Nu hade dock Håkan blivit pappa till ett par tvillingar som pockar på hans uppmärksamhet, och Tommie har varit borta ett tag. (Saknar er)

Lennart testar “Sködpaddan” som den kommer att heta forsättningsvis, på labbplattan men med lite olika varianter av rörgenomföring. (RRs eget påfund)

Funtionen verkar helt OK.

Men när vi skall koppla in ändlägesbrytarfunktionen och (+12V) – (0V) – (-12V) som vi använder oss utav för att driva våra växlar, då klev Murfy fram ur skuggorna. DET FUNGERADE BUSDÅLIGT

Det var de inbygda växingskontakterna som inte lämpade sig till att använda som ändlägesbrytare.
Då Växelmotorns gångegenskaper verkade vara ruskigt bra fann vi det lämpligt att försöka modifiera “Sköldpaddan” till att innehålla även ändlägesbrytare. (2st microbrytare)

Det första vi fick göra var att bryta garantin genom att öppna motorn.Tortoise Öppen
Kvalliteten verkar vara riktigt god, och det finns lite plats för oss att sätta ett kretskort med 2st microbrytare och anslutningskabel.

Vi fick till en prototyp som fungerade perfekt på labbplattan.
(farligt påstående jag vet) Närmare beskrivning får komma senare då vi bestämt hur den färdiga förändringen kommer att se ut.

Prototypen av “RR-Sködpaddan” monterades i anläggningen på en plats som kunde användas flitigt och var lättåtkomligt, och vi bestämde att vi skulle ha en ordentlig testkväll/körkväll.

Ja, som jag inledde, det fungerade helt perfekt (ajaj en gång till) motorn går saaaakta saaakta och STABILT inga dumma tendenser hittills. Våra microbrytare fungerar per…t som ändlägesbrytare. (skam vore det annars)

Med en stilla förhoppning om fortsatt framgång.

Godnatt
Lennart

Tillägg den 19 mars 2010:
Nedan finns två bilder (klicka för större) som visar den modifierade motorn som nämns i texten ovan. Två mikrobrytare, som monterats på ett kretskort, påverkas av en metallpinne som roterar med växelmotorns gång. På ett helt utslag roterar den ett drygt varv. /David

ingen