Körkväll med inriktning att testa en ny Växemotor.

Torsdagen den 3e December testade vi så mycket vi bara kunde på en kväll. Motorn fungerade perfekt, och vi testar ytterligare en kväll, nämligen torsdagen den 10e December.

Bakgrunden är att vi har vissa Conradmotorer som inte är tillförlitliga, och dessutom så har de gått upp i pris ganska ordentligt. Alltså kände vi att det var dax att testa något annat.

Det började med att Tommie köpte en Växelmotor av fabrikat CircuitronTortoise Växelmotor
en “Tortoise Slow Motion Switch Machine”.

Tommie och Håkan testade denna växelmotor på vår labbplatta och där avstannade aktiviteten under en period.

När problemen med Conradmotorerna åter uppenbarade sig så blev det aktuellt med fördjupade tester. Nu hade dock Håkan blivit pappa till ett par tvillingar som pockar på hans uppmärksamhet, och Tommie har varit borta ett tag. (Saknar er)

Lennart testar “Sködpaddan” som den kommer att heta forsättningsvis, på labbplattan men med lite olika varianter av rörgenomföring. (RRs eget påfund)

Funtionen verkar helt OK.

Men när vi skall koppla in ändlägesbrytarfunktionen och (+12V) – (0V) – (-12V) som vi använder oss utav för att driva våra växlar, då klev Murfy fram ur skuggorna. DET FUNGERADE BUSDÅLIGT

Det var de inbygda växingskontakterna som inte lämpade sig till att använda som ändlägesbrytare.
Då Växelmotorns gångegenskaper verkade vara ruskigt bra fann vi det lämpligt att försöka modifiera “Sköldpaddan” till att innehålla även ändlägesbrytare. (2st microbrytare)

Det första vi fick göra var att bryta garantin genom att öppna motorn.Tortoise Öppen
Kvalliteten verkar vara riktigt god, och det finns lite plats för oss att sätta ett kretskort med 2st microbrytare och anslutningskabel.

Vi fick till en prototyp som fungerade perfekt på labbplattan.
(farligt påstående jag vet) Närmare beskrivning får komma senare då vi bestämt hur den färdiga förändringen kommer att se ut.

Prototypen av “RR-Sködpaddan” monterades i anläggningen på en plats som kunde användas flitigt och var lättåtkomligt, och vi bestämde att vi skulle ha en ordentlig testkväll/körkväll.

Ja, som jag inledde, det fungerade helt perfekt (ajaj en gång till) motorn går saaaakta saaakta och STABILT inga dumma tendenser hittills. Våra microbrytare fungerar per…t som ändlägesbrytare. (skam vore det annars)

Med en stilla förhoppning om fortsatt framgång.

Godnatt
Lennart

Tillägg den 19 mars 2010:
Nedan finns två bilder (klicka för större) som visar den modifierade motorn som nämns i texten ovan. Två mikrobrytare, som monterats på ett kretskort, påverkas av en metallpinne som roterar med växelmotorns gång. På ett helt utslag roterar den ett drygt varv. /David