På Gång!

Arbetskvällar:
Måndagar och Torsdagar
Kl 18.00 – 21.00
Vi ses

Verkstaden

1. De stora tvingarna och stålskalorna mm är omstuvade på väggen för att få plats med rätskivorna. Det blev ett förfärligt betongborrande men resultatet får godkänt av mig i alla fall. 😉

Borde funka

2. Två stycken Raaco skåp är provisoriskt ställda/hängda så får vi se om det fungerar eller om de måste flyttas till annan plats.

Någon som tycker att det ser bekant ut? Det beror i så fall på att det har hängt ett Raaco sortimentskåp på denna plats förut, men det fick en ny plats vid elektronikbänken.
Vi försöker att nyttja resurserna så maximalt som vi bara kan.

Fundering om Raaco Handybox

I våra Raaco Handybox ligger:
5mm  Bult, Brickor, Mutter och Skruv.
Rostfritt A4, A2 Bult, Brickor mm.
Dessa borde nog finnas i verkstaden. Eller?
Det är åtminstone i verkstaden som vi har samlat/samlar alla Bult, Brickor, Mutter och Skruv.
Alla dimensioner ner till och med 6mm ligger i de gröna lådorna, men det som ligger i Raaco Handybox är 5 och 4mm, som mer lämpar sig för att ligga i Raaco Handybox. Vi har även en Raaco Handybox med 3mm, 2,5mm, 2mm och 1,6mm som i ännu större grad lämpar sig att ligga i Raaco Handybox. De små dimensionerna kanske ska ligga inne i Lokverkstaden, eller så platsar små dimensioner ännu bättre på Elektronikbänken, där det är ganska mycket av konstruktion. Det känns som en ganska öppen fråga även om jag nog lutar mot det senare alternativet.

Tål att fundera på
/Lennart

Raaco Handybox
Lånad bild. Fel färg
ingen

Redan för två veckor sedan upptäckte jag att det inte fanns någon olja
(eller alldeles för lite) i kompressorn.
Jag såg att det inte fanns någon olja i skvallerglaset och då öppnade jag oljepåfyllningspluggarna, jag gjorde en oljesticka av en trälist så att jag kunde få en uppfattning om hur mycket olja som saknas, men antingen hittade jag inte oljan eller så var den slut.

Idag köpte jag Kompressorolja på vägen till RR.
Väl på RR hällde jag över kompressorolja till en liten plastflaska med en hemmagjord pip. Nu hällde jag i en liten flaska med olja, fortfarande inte någon olja i skvallerglaset. Med oljestickan kollade jag hur mycket mer olja som skulle fyllas på. Fyllde på ytterligare två flaskor med olja och nu fanns det olja upp till halva skvallerglaset och jag skruvade tillbaka oljepluggarna.

Oljan syns i skvallerglaset

Man måste ju prova. Sätta in handsken i uttaget och direkt hoppade kompressorn igång. Man kan tydligt se hur oljan skvalpar omkring när kolven går upp och ner.
Nu tycker jag att kompressorn är lite tystare. (inbillning eller inte)

2019-07-15 Nu spökar det

I ett helt annat ärende stod jag bredvid kompressorn.
Blub, blub, blubblub ett svagt bubblande hördes. Eller ett svagt konstigt odefinierbart ljud hördes. Blub, blub.

Trodde först att det kom från ventilationen, ingen sådan tur.
Det kom från kompressorn, SUCK. Först kan vi konstatera att det har läckt ut olja, vet dock inte varifrån. Efter att ha tittat och lyssnat så tror jag att bubblandet hörs via luftfiltret, vilket gjorde mig konfys.
Hur fasiken kan ett bubblande ljud komma från luftfiltret. Att kompressorn läcker luft det vet vi sedan dag 1. Först läckte den som ett såll, den han inte mer än stanna, så var det dags att starta igen. Tre stycken läckor i rörkopplingar tätades och sedan startade kompressorn bara en gång per
30-60 minuter och så har det varit i många år. Detta betyder att det fortfarande läcker men vi har inte kunnat hitta någon mer läcka, trots att vi använt såpvatten har vi inte hittat några luftbubblor som avslöjar var läckan är.
Om jag spekulerar, det bublande ljudet kommer ur luftfiltret. Det betyder att luften kommer från cylindern. Kompressorn går inte, men tanken är uppe i fullt tryck. Då kommer jag fram till att luften kommer från tanken via påfyllningsröret (baklänges) till cylindern och vidare (baklänges) till luftfiltret. Det har inte bubblat förut, så man kan väl anta att det finns ett samband med påfyllningen av oljan. Stämmer detta så paserar luften genom oljan och det uppstår bubblor. Men i mitt huvud så skall oljan och luften inte träffas, förutom mycket små mängder olja som kommer förbi kolvringarna. Kolvringarna kan vara otäta, det är en möjlighet.
Skall det sitta en backventil mellan cylinder och tank? Finns det en backventil? Är den sönder?

Mer frågor än svar just nu.
/Lennart

PS/ Spelade in en liten video med mobilen för att få med ljudet, men hittills misslyckas jag med att ladda upp videon. (men ljudet hördes knappt)
OK, Videon finns här nedan, vet inte om det fungerar. /DS

ingen

2019-07-04 Spikplåt till Hyllbärare i Materialskåp

Idag köpte jag Spikplåt på Vägen till RR.
Väl på RR fick jag borrat de sista hålen till hyllbärarna (den nya spikplåten 90° 50*50*35*2,5)

De två yttersta raderna (10+10 spikplåtar) når jag utifrån, men de innersta 10 är jag tvungen att krypa in i skåpet för att sätta på plats.
Jaha, det är bara att skruva loss och ta bort spikplåtarna som redan sitter på plats. Dessutom måste alla skruvarna backas ut så att man inte river sig fördärvad. Nästa steg, att krypa in i skåpet och sätta spikplåtarna på plats, gick lätt. Det var bara två skruvhål som behövde justeras. De innersta spikplåtarna sitter på plats men är inte åtdragna.
Dessa moment är helt OK, men nästa steg, inte så värst. Jag kan helt enkelt inte både hålla skruvbits på utsidan och spärrnyckel på insidan samtidigt.
Mina armar räcker inte till. Antingen måste vi vara två personer, eller så måste jag komma på en patentlösning.
Och jag är ensam, hur sjutton löser jag detta?

2019-07-11 Hyllbärare i Materialskåp Lösningen

Idag hade även David lite RR abstinens, så han fick nöjet att krypa in i skåpet med en spärrnyckel och lämplig hylsa. Undertecknad satt på utsidan med en skruvdragare. (bra arbetsfördelning)
Det gick ganska fort att dra åt de tio innersta hyllbärarna. Vi satte en liten remsa dubbelhäftande tejp på varje spikplåt för att hålla hyllorna på plats. (onödigt? Ja kanske, men det skadar väl inte)
Nu ställde vi skåpet med öppningen uppåt, och de återstående tjugo spikplåtarna gick geschwint att få på plats.
Det gick även lätt att skjuta ner Hyllorna utan att de fastnade i tejpen, (tajt passform) och sedan med en brytstång pressa hyllorna mot just tejpen – KLART. /Lennart

Skåpet färdigt och på plats under banan.
Nu återstår att fylla skåpet.
ingen