På Gång!

Arbetskvällar:
Måndagar och Torsdagar
Kl 18.00 – 21.00
Vi ses

Bild-1

Den nya banan i Lokverkstaden

Gör om gör rätt !
Jovisst låter det drastiskt, men det är inte så farligt som det låter.
Som ni redan sett så har vi lagt de första bitarna av ”lokverkstadsspårbanan” i lokverkstaden. Metallstommen under körbordsgolvet är densamma som förut, men när vi testmonterade den så upptäckte vi att vi hade en höjdskillnad mellan den första delen ”kontorsspiralen” och sträckan till ”Rannebergsspiralen”        Läs mer

/Lennart

ingen

 Årsmöte 2010

 Då var årsmötet fullgjort
Mötet avhölls i föreningens lokaler torsdagen den 18 mars kl 18.30.

 De viktigaste punkterna
var att 2009 blev ett år som gav ett positivt ekonomiskt resultat och att budgeten därmed tillåter att vi kan gå vidare med ytterligare inköp av räls, växlar och växelmotorer.

 Den planerade verksamheten 2010
Växelmotorer, Växlar, Räls, Lokstall och Vinterlandskap.
Tyngdpunkten för 2010 kommer att ligga på att färdigställa Vinterlandskapet och Lokstallet.
Detta innebär att det skall byggas räls och växlar som i sin tur skall drivas av “sköldpadde”-växelmotorer, som för att fungera måste kopplas in via elskåpet “Allan” till körborden. Till detta lägger vi bytet av en hög med Conrad växelmotorer till sköldpaddan. Det blir alltså fokusering på växelmotorer återigen, och arbetet att koppla in dessa som gäller för 2010.

 Årsmötet avslutas
som sig bör med en fika.

 Lite arbete och ganska mycket nöje
Vi fick tid till att testa vår nya Y6 och vår T44. Det är otroligt vad det susar till av intresse när det är något som rullar på rälsen.
På stående fot så bestämdes det att det skulle bli en körkväll snarast.

 Lite mera arbete – Banan
Ytterligare ett steg mot ett återställande efter misslyckandet med PU-skummet. Om vi börjar uppifrån så följer vi vår standard: banvall av kork, därunder Tritex limmad på spånskiva. Mjukt och tyst men ändå styvt och stabilt. Under spånplattan skulle det normalt kommit vår stålstomme, men då vi på denna sträckning ändrat stigning (vi har ökat den med ca 38mm) så har vi fått en luftspalt som går från 0-38mm.
Denna gång gör vi en lösning som baseras på gamla traditionella träklossar anpassade i höjd för att få stigningen exakt som vi vill ha den. Denna lösning var väldigt lätt att få till med exakta mått tack vare en (enkel men dock riktig) elektrisk list-/kapsåg. Till och med den lilla vinkeln som blev var lätt att få till. Klossarna limmades med sättlim mot metallstommen och trälim mot spånplattan, varje kloss sattes i press med tving.
Min tanke är lägga ut några bilder (närstudier) när vi kommit lite längre fram i arbetet.

 Tack för ett trevligt årsmöte
Lennart

ingen

Ny Medlem:
Första nyheten är en mycket positiv sådan.
Rannerallarna välkomnar Eddie tillbaka till föreningen.

Växelmotorer
Som tidigare redovisats så är det växelmotorer som tar upp vår tid, i väldigt hög grad.
Inne i vårt vinterlandskap har vi några växlar som sitter riktigt dumt till, sett ur underhållssynpunkt.
 

Vi bedömde att kravet på växelmotorernas kvallitet var mycket hög, och givetvis på växelns funktion i sin helhet. Conradmotorernas ojämna kvallitet gjorde ju att dessa blev ratade vad gäller kommande inköp. I samma andetag blev de diskvalificerade till att sitta på kritiska platser t.ex. i vinterlandskapet och vid våra två stora stationer där växelmotorerna arbetar i kluster om 4st växlar

Tortoise VäxelmotorVäxelmotorn vi har testat en Tortoise har gett oss den kvallitet som vi måste ha, dessutom har vi fått till monteringen även på krångliga platser, mycket på grund av att utväxlingen är (mycket) låg . Trots att vi flyttar kraften en bra bit i sidled via en dragstång så är det inga problem. Bo ägnade kvällen till att förbereda och montera ”monteringsplattor” till ”sköldpaddan” i vinterlandskapet.

 

Lokstallet
Lokstallet har ju fått ligga och mogna till sig när Håkan varit upptagen med tvillingarna.
Slumpen ville att Eddie kom tillbaka till föreningen samma dag som Håkan återkom till aktiv tjänst.
Det föll sig väldigt naturligt att Håkan & Eddie tillsammans startade upp lokstallsprojektet igen.
Rälsläggning kommer att vara sysselsättningen ett tag framöver.

 

Standardisering
Vår nya växelmotor kräver som jag tidigare beskrivit en lite annorlunda elektrisk koppling.
Motorn ansluts med 8st trådar, 2st till motorn, 3st till 1a inbyggda växlingen och 3st till andra inbyggda växlingen.
Att det är 8st trådar sammanfaller ju så lämpligt med modularpropp RJ45, så vi bestämde att nyttja detta faktum.
Om inte annat så blir det mycket lätt att felsöka och om det skulle vara nödvändigt så kommer ett byte av växelmotor att gå som en dans.
Nästa steg blir att följa denna nya anslutningsstandard i ett skarpt test och därefter skall det dokumenteras, dokumenteras och dokumenteras.

 

Vid tastaturen
Lennart


ingen

Nu har vi äntligen hittat en varaktig plats i cyberrymden för vår hemsida. Förhoppningen och förvissningen om att Rannerallarnas hemsida ska vara tillgänglig när som helst för dig som är intresserad av att veta mer om oss är stark. Innehållet kommer att byggas ut med information om anläggningen allt eftersom vi får tid att sätta oss ner och skriva. Det är trots allt banan som är det viktiga!

På tal om banan så har vi nu satt in ljus i lokstallet. Vi har använt ytmonterade ljusdioder som vi monterat på smala kretskort under taket. Vi testade hur bra de lyste upp genom att släcka alla lamporna i lokalen och kunde då ta följande fotografi.

Spåren i lokstallet lystes upp av lampor i taket.

Spåren i lokstallet lystes upp av lampor i taket.

Visst är det snyggt!

/David

ingen

Arbetet med lokstallet går stadigt framåt. Som ni kan se på bilderna så har väggarna kommit på plats och vi kan börja föreställa oss det slutliga resultatet.

Arbetet fortsätter nu på flera fronter. Dörrar har provmonterats och vi kom fram till att de behöver filas till lite i infästningen för att fungera riktigt bra. Även låsningen till dörrarna är på gång. Innerbelysningen har också provmonterats och efter några mindre justeringar kommer den att monteras.

Klicka på bilderna för att se dem i ett större format.

/David

En översiktsbild av lokstallsområdet. En översiktsbild av lokstallsområdet.

ingen