Årsmöte 2010

 Då var årsmötet fullgjort
Mötet avhölls i föreningens lokaler torsdagen den 18 mars kl 18.30.

 De viktigaste punkterna
var att 2009 blev ett år som gav ett positivt ekonomiskt resultat och att budgeten därmed tillåter att vi kan gå vidare med ytterligare inköp av räls, växlar och växelmotorer.

 Den planerade verksamheten 2010
Växelmotorer, Växlar, Räls, Lokstall och Vinterlandskap.
Tyngdpunkten för 2010 kommer att ligga på att färdigställa Vinterlandskapet och Lokstallet.
Detta innebär att det skall byggas räls och växlar som i sin tur skall drivas av “sköldpadde”-växelmotorer, som för att fungera måste kopplas in via elskåpet “Allan” till körborden. Till detta lägger vi bytet av en hög med Conrad växelmotorer till sköldpaddan. Det blir alltså fokusering på växelmotorer återigen, och arbetet att koppla in dessa som gäller för 2010.

 Årsmötet avslutas
som sig bör med en fika.

 Lite arbete och ganska mycket nöje
Vi fick tid till att testa vår nya Y6 och vår T44. Det är otroligt vad det susar till av intresse när det är något som rullar på rälsen.
På stående fot så bestämdes det att det skulle bli en körkväll snarast.

 Lite mera arbete – Banan
Ytterligare ett steg mot ett återställande efter misslyckandet med PU-skummet. Om vi börjar uppifrån så följer vi vår standard: banvall av kork, därunder Tritex limmad på spånskiva. Mjukt och tyst men ändå styvt och stabilt. Under spånplattan skulle det normalt kommit vår stålstomme, men då vi på denna sträckning ändrat stigning (vi har ökat den med ca 38mm) så har vi fått en luftspalt som går från 0-38mm.
Denna gång gör vi en lösning som baseras på gamla traditionella träklossar anpassade i höjd för att få stigningen exakt som vi vill ha den. Denna lösning var väldigt lätt att få till med exakta mått tack vare en (enkel men dock riktig) elektrisk list-/kapsåg. Till och med den lilla vinkeln som blev var lätt att få till. Klossarna limmades med sättlim mot metallstommen och trälim mot spånplattan, varje kloss sattes i press med tving.
Min tanke är lägga ut några bilder (närstudier) när vi kommit lite längre fram i arbetet.

 Tack för ett trevligt årsmöte
Lennart

ingen
Det går inte som man tänk sig alla gånger
Vi har använt oss utav PU-skum vid ett tidigare tillfälle.
Det var trångt, det var svårt att skruva klossar i en kurva i stigning runt en av våra spiraler.
Och vi provade att fylla med PU-skum, och det fungerade kanonbra.
Visserligen med en liten fadäs, PU-skum sväller som bekant, vilket vi givetvis viste. (Ett besök på Cabby Husvagnsfabrik och en demonstration av hur PU-skummet fungerar och hur man använder det i sin produktion av husvagnar, visade tydligt hur otroligt mycket det sväller.)
Men det vi inte visste var att det tog så lång tid att svälla färdigt, och vi fick en försvarlig mängd skum på golvet till nästkommande torsdag.
 
Inget spill
Denna gång hade vi plastat in riktigt ordentligt för att ta vara på överskottskummet som vi nu visste skulle komma. Johnny som haft detta projekt hade gjort ett gott arbete med att bygga formar och att sätta skyddsplast där så behövdes.
 
Det stora ögonblicket var inne
Det var dags att trycka in PU-skum i formen, ett antal hål var borrade igenom masonit och plast, och nu sprutades det in 3st små (och billiga) burkar i formen.
 
Första överraskningen kom omedelbart, det började välla ut skum, inte neråt som vi räknat med utan uppåt. Blixtsnabbt fick vi sätta maskeringstejp och plast för att skydda banvallen och rälsen.
Nöjda med dagens arbete gick vi hem på torsdagskvällen.
Nästa Torsdag, det hade vällt ut skum som förväntat, (men inget på oönskad plats) och nu väntade vi på att Johnny skulle avsluta med att rasera all formning.  
 
HOPPSAN – Så det blev
Av någon anledning så studerade Håkan resultatet lite noggrannare när vi stod och pratade om något annat, och plötsligt tjoade han till. 
                       “KOLLA BANVALLEN” 
 
PU-skummet hade svällt och tryckt upp banvallen så det hade blivit rena berg och dalbanan. Vi skulle kunna konkurera med Liseberg om vi hade velat. 
 
Vad göra
Första tanken var att karva ut PU-skummet och rätta till det som behövdes rättas till.
Så vi skred till verket direkt. Vi sågade först och därefter försökte vi banka ut PU-skummet med hammare och en brädbit. Tjoflöjt vad det sket sig. Det var tvärstopp, och det stod klart att denna metod inte skulle fungera.  
 
GÖR OM GÖR RÄTT
Tja inte var det vad vi ville göra, men vi kom fram till att det skulle vara lättare och gå fortare att riva bort ”ALLT” och bygga nytt. Hur kul nu de e
Sagt, beslutat och påbörjat.  
 
Demontering klar
Det är rent otroligt vad fort det går att riva bort något som tagit flera dagar att bygga.  
 
 
Fortsättning följer
Vi håller nu på med att återskapa det vi raserat.
Återkommer i ämnet 
 
/Lennart
ingen

På Gång!

Arbetskvällar:
Måndagar och Torsdagar
Kl 18.00 – 21.00
Vi ses

Senast publicerat