Summering av testdag 2

Först skall nämnas att även förra torsdagens växelmotortestande föll väl ut.
Så väl att att vi tog beslutet att köpa ett antal för att i första steget byta alla växelmotorerna på vår huvudstation.

Det beslutades också att vi skulle testa om vi skulle kunna använda “sköldpaddan” som det var tänkt av konstruktören, utan innebörden att vi skulle vara tvungna att göra en ruskigt stor arbetsinsats. dvs. Arbetsinsatsen skulle vara mindre än arbetsinsatsen att montera in mikrobrytare för ändlägesfunktionen.

 

Dagens meny 

 

Kan vi använda “sköldpaddan” utan ändringar

Del 1.      Vi studerade vårt kopplingsschema över körbordets omkastare och lysdioder, och konstaterade mycket snabbt att det bara var två trådar som skulle byta plats på omkopplaren i det ena körbordet.

Del 2.      Redan innan vi satte oss att spåna om denna utmaning så var både David och undertecknad (Lennart) på det klara med att det troligen var nödvändigt/bäst att vända strömmatningen till dioderna, vilket också blev vårt beslut.
Detta skulle dock innebära lite mer arbete. Idag strömsätts dioderna via en plastlåda med ett kretskort med 3st matningar med plus till 3st grupper med motstånd och sedan en individuell tråd till varje lysdiod. Till de negativt matade dioderna finns det en likadan låda med minusmatning.
Nu gällde det att leta rätt på “rätt” tråd per lysdiod och byta plus eller minus matningen till nolla, vi använder oss av (+12V) – (0V) – (-12V) Med lödkolven i handen satte Bo igång att flytta trådar, samtidigt som David och Lennart gick vidare till del 3.

Del 3.      Underförstått i del 2 så måste ju nollan som vi tagit från växelmotorn bytas till plus eller minus beroende på växeln läge. Men plus eller minus fanns inte framkopplat till växelmotorerna, inget stort jobb men ändå. Plus och Minus togs ifrån körbordets elskåp och kopplades tillbaka till elskåpet “Allan” vårt huvudelskåp. Där kopplades + och – ut på sedvanligt sätt via Kroneplintar, i detta fall till underskåp AD.

Del 4.      Liggande på “betaltanten” kopplade David in (Bo o Lennart övervakade) “Sköldpaddemotorn. Bo satte sig vid körbordet, och vi testade växelmotorn och lysdioderna och DET FUNGERADE SOM DET SKULLE

Del 5.       Slutligen testade vi “sköldpaddans” strömförbrukning. När motorn gick över från ena till andra läget så fick vi ca 5mA förbrukning. Men till vår förvåning så blev förbrukningen högre när motorn hade kommit till sitt mekaniska stoppläge ca 15mA = 3ggr så mycket. Här blev det kortslutning. (i mitt huvud) Men eftersom motorn fortsätter att arbeta dvs. den försöker hela tiden att rotera men kan inte pga det mekaniska stoppet, motorn får alltså jobba tre gånger så hårt jämfört med den kraft som åtgick att lägga om växeln. KAN DETTA STÄMMA?

Summering: En mycket lyckad kväll

Svaret blir: Vi kan använda “sköldpaddan” utan ändringar 

 

God Jul & Gott Nytt År
/Lennart

ingen

Körkväll med inriktning att testa en ny Växemotor.

Torsdagen den 3e December testade vi så mycket vi bara kunde på en kväll. Motorn fungerade perfekt, och vi testar ytterligare en kväll, nämligen torsdagen den 10e December.

Bakgrunden är att vi har vissa Conradmotorer som inte är tillförlitliga, och dessutom så har de gått upp i pris ganska ordentligt. Alltså kände vi att det var dax att testa något annat.

Det började med att Tommie köpte en Växelmotor av fabrikat CircuitronTortoise Växelmotor
en “Tortoise Slow Motion Switch Machine”.

Tommie och Håkan testade denna växelmotor på vår labbplatta och där avstannade aktiviteten under en period.

När problemen med Conradmotorerna åter uppenbarade sig så blev det aktuellt med fördjupade tester. Nu hade dock Håkan blivit pappa till ett par tvillingar som pockar på hans uppmärksamhet, och Tommie har varit borta ett tag. (Saknar er)

Lennart testar “Sködpaddan” som den kommer att heta forsättningsvis, på labbplattan men med lite olika varianter av rörgenomföring. (RRs eget påfund)

Funtionen verkar helt OK.

Men när vi skall koppla in ändlägesbrytarfunktionen och (+12V) – (0V) – (-12V) som vi använder oss utav för att driva våra växlar, då klev Murfy fram ur skuggorna. DET FUNGERADE BUSDÅLIGT

Det var de inbygda växingskontakterna som inte lämpade sig till att använda som ändlägesbrytare.
Då Växelmotorns gångegenskaper verkade vara ruskigt bra fann vi det lämpligt att försöka modifiera “Sköldpaddan” till att innehålla även ändlägesbrytare. (2st microbrytare)

Det första vi fick göra var att bryta garantin genom att öppna motorn.Tortoise Öppen
Kvalliteten verkar vara riktigt god, och det finns lite plats för oss att sätta ett kretskort med 2st microbrytare och anslutningskabel.

Vi fick till en prototyp som fungerade perfekt på labbplattan.
(farligt påstående jag vet) Närmare beskrivning får komma senare då vi bestämt hur den färdiga förändringen kommer att se ut.

Prototypen av “RR-Sködpaddan” monterades i anläggningen på en plats som kunde användas flitigt och var lättåtkomligt, och vi bestämde att vi skulle ha en ordentlig testkväll/körkväll.

Ja, som jag inledde, det fungerade helt perfekt (ajaj en gång till) motorn går saaaakta saaakta och STABILT inga dumma tendenser hittills. Våra microbrytare fungerar per…t som ändlägesbrytare. (skam vore det annars)

Med en stilla förhoppning om fortsatt framgång.

Godnatt
Lennart

Tillägg den 19 mars 2010:
Nedan finns två bilder (klicka för större) som visar den modifierade motorn som nämns i texten ovan. Två mikrobrytare, som monterats på ett kretskort, påverkas av en metallpinne som roterar med växelmotorns gång. På ett helt utslag roterar den ett drygt varv. /David

ingen

På Gång!

Arbetskvällar:
Måndagar och Torsdagar
Kl 18.00 – 21.00
Vi ses

Senast publicerat