Ibland tar det hus i helvete och allt man tar sig för att göra går åt fanders.

Vi har använt oss av 2st 12V arbetsbelysning ett längre tag och meningen är att det skall bli fler.
Gekås Ullared säljer 12V LED arbetsbelysning till fordon för ett rimligt pris. (Billigare än Biltema)

Torsdag 14/1 Jag behöver mer arbetsljus, så jag fixar igång arbetslampan 12V 48W LED lite provisoriskt. Lyser bra jag är nöjd.
Måndag 18/1 Bestämmer mig för att göra i ordning en hållare till 48W arbetslampan.

NU BÖRJAR DET

När jag skulle hämta lampan såg jag att “IKEA” arbetslampan lyste, så jag skulle släcka den. Då såg jag att det låg någonting löst i lamphuset, det var 6st lysdioder.

Bild 1 LED till IKEA lampa

Bild 1
LED till IKEA lampa

Bild 2 Baksida LED till IKEA lampa

Bild 2
Baksida LED

Bild 3 IKEA lampa ombyggd till 12V LED

Bild 3
IKEA lampa ombyggd till 12V LED

Dioderna hade lossnat pga. att det varit alldeles för varmt och lödningarna hade smält och det luktade bränd elektronik . När bytet av G4 LED var klar testade jag att den lyste och ställde tillbaka den. Därefter jobbade jag med hållaren till 48W LEDen.

Bild 4 48W med hållare

Bild 4
48W med hållare

Torsdag 21/1 Satte på strömmen för att testa IKEA LEDen och då lyste också 15W LEDen. Avslutade arbetet med hållaren till 48W LED arbetslampan, och ställde den i Tågmagasinet och skulle koppla in den för test. Då märkte jag att de andra lamporna hade slocknat. Batteriladdaren hade slagit ifrån och det gick inte att återställa. Kopplade bort lamporna och då gick det att återställa.

Bild 5 15W Kortsluten och bränd

Bild 5
15W Kortsluten och bränd

Det var kortslutning i 15W LEDen.
Eftersom den var skrot så bröt jag upp glaset för att kolla vad som hänt. Då släppte jag loss helvetet. Alla vet vi hur teknisk rök luktar. Ta det värsta du luktat gånger 20. Det luktade fränt som FAN kan jag berätta. Snacka om att den lampan var tät som inte läckt någon lukt alls. Jag lämnade skiten så den skulle lukta ifrån sig och började jobba med ett projekt som legat på is länge, nämligen 12V Cigarettändaruttag.

Varför då da?

Jo den gemensamma nämnaren var Batteriladdaren, det måste vara den som är orsaken till att lamporna bränner sönder. Inte vetenskapligt bevisat, men ändå. Jag köpte den när jag var 18år och den har ingen laddautomatik, utan blåser ut 13,6V och 10A när den var ny, vare sig det behövs eller inte. Idag, med så gammal teknik och så gamla komponenter är det ingen som vet vad den skickar ut för skräp.

Nu behöver vi en ny strömkälla

När jag kommer hem kör frugan ut mig på balkongen (-10°) för att klä av mig allt och sedan in i duschen. Kläderna och jag stank teknisk rök.

Måndag 25/1 Dagen har gått 12V tecken.
4st 3vägs Cigarettändaruttag inköpta på Julas restlager i Skara för 46kr har blivit lätt omskolade. Originalkabeln är utbytt till 6mm² och nu kan man ta ut 5-6A /uttag eller Max 10A /uttag och Max 15A totalt. Det finns ytterligare 2st Cigarettändaruttag att omskola och skulle inte det räcka så finns det fler att köpa men tyvärr inte så billigt.

Bild 6 Dania 10A laddare Varta batteri

Bild 6
Dania 10A laddare
Varta batteri

Har haft ett Varta bilbatteri på testladdning en längre tid, ca 2 månader och det verkar bra.
Allan är rensad längst ner för att få in ett 12V bilbatteri och en automatisk billaddare med underhållsladdning, en Dania 10A.
Snart har vi två separata 12V system med batteri.
Det första är vår nödbelysning.
Det nya är vår belysning/arbetsström.

Vad gör man inte för att sysselsätta sig.
/Lennart

PS/ När Dania 10A varit i drift i två veckor så var batteriet vansinnigt varmt. Dania 10 är oxå skrot. Vad glad jag blir.  /DS

 

 

Kommentarer inaktiverade för 2016-01-?? Vissa dagar

Första torsdagen 2016.
För det nya året ser jag fram emot att “Tågmagasinet” blir helt färdigt, likaså önskar jag se att “Lokverkstadsspåren” blir färdiga. Båda dessa delprojekt är långt framskridna, så jag håller tummarna för att det inte ska gå troll i jobbet.
Sedan är det dags för det sista delprojektet, nämligen att lägga tillbaka “Körbordsgolvet”. Det är inte så enkelt som det låter, först ska stålstommen få ett nytt utseende och det innebär svetsning, för det andra så ska golvet delas i fyra delar. Att dela golvet är lätt som en plätt, men måtten är superkritiska därför att skarvarna måste hamna exakt mitt på balkarna. De fyra delarna av golvet monteras med gångjärn och ska gå att öppna var för sig.
Målsättningen är att de två första delprojekten är färdiga till sommaren.
Jag önskar och hoppas att även golvet är klart till sommaren, men men, den som lever får se.
Vårt elskåp “Allan” är under förändring, det har varit många timmars arbete under 2015 för att anpassa funktionen till alla förändringar som vi håller på med. Kan även “Allan” bli färdigt till sommaren? Vem vet, inte jag i alla fall.

Vi gör som loppan, lever på hoppet.
/Lennart

PS/ Det finns ganska mycket att berätta om arbetet under 2015, men tiden har inte räckt till. Ytterligare en sak som jag hoppas kunna åstadkomma under 2016./DS

Kommentarer inaktiverade för 2016-01-07 Gott Nytt RallarÅR

Tågmagasinet ligger placerat under körbordsgolvet och har därför ett litet övervakningssystem som skall indikera:
1. Ledigt spår = Ingen diod lyser
2. Spår upptaget = Gul diod lyser
3. Varning dax att stanna = Röd diod lyser
4. Du har kört för långt = Röd blinkande diod (NÖDSTOPP körströmmen är bruten)
Och för att kunna komma “loss” = tryck på strömbrytaren
Denna övervakning håller på att byggas.

Men det kommer även att finnas ett CCTV system pga att vissa saker helt enkelt är bättre att se visuellt.
Till exempel:
Lättare att se hur fort man kör fram till stoppet.
Var står ett visst tågset som man skall hämta.
Första testdagen är gjord.
Vi använder den billigaste tänkbara videokameran, en backkamera till bil. Med dessa videokameror så får man en stor vidvinkel vilket var nödvändigt för att kunna se 16spår i bredd.
Men testen visade att kameran sitter för lågt, så lok och vagnar döljer vad som finns på de yttersta spåren. Lösningen blir en videokamera per 8spår och en skiljevägg mellan spår 8 och 9 så att förarna inte blir störda av varandras tågset. Dessa 2 videokameror sitter längst in på stoppväggen och duger bara till att se när man kör/backar in i Tågmagasinet. För att se vilket tågset man ska hämta får vi sätta videokameror i utfartsändan så att man kan se loket.
Eftersom Tågmagasinet ligger under körbordsgolvet innebär det att det är mörkt. Vi testade med några bitar LEDlist och det verkar fungera bra.
Det får bli fler tester.
/Lennart

En 7" TV får vara testskärm

En 7″ TV får vara testskärm

DSCN2414

Tjuvkopplat lite 12V för testet

DSCN2415

All belysning är släckt i lokalen Bara dessa LEDlister ger ljus

DSCN2417

Att fotografera en TV blir aldrig bra Loket och vagnarna syns med nöd och näppe på denna bild I verkligheten syns det lite bättre och med en större skärm syns det riktigt bra

Kommentarer inaktiverade för 150716 CCTV på RR

I år (som alla år) har helgdagar och dagen före/efter sabboterat flera arbetsdagar, men det känns som om det sammanlagt är fler än vanligt.

Nu närmast kommer MIDSOMMAR.
Sedan kommer SEMESTERN.
Jag har knottrigt abstinensutslag över hela kroppen allaredan. Hoppas att jag får tillfälle att smyga till mig några RR dagar, för medicinskt bruk under sommaruppehållet.

Året har ju varit riktigt produktivt, många delbitar har färdigställts.
Så det kommer ingen klagan från mig.

Trevlig (mid)sommar på er alla.
/Lennart

Kommentarer inaktiverade för 150619 Sommarsjuka

Nu är det “BARA” den skarpa testen kvar men det hanns inte med idag.

DSCN2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som synes fick jag omdisponera även på detta kort.
Skruvhålet gjorde så att det inte gick att få in alla tvärtrådar.
Men skam den som ger sig.

Nu blir det spänd förväntan en vecka tills jag får testa
“Testlåda för RJ45”

Labbtest i all ära men det är inte riktigt på riktigt.
/Lennart

Kommentarer inaktiverade för 141125 – Testlåda för RJ45